Jenguk iklan kat sini

Ahad, April 08, 2012

Kari BELINJAU..

Siapa pernah makan buah belinjau..? setengah orang panggil gelinjau.. Kat tempat aku panggil gelinjau.. Orang utara kenal la buah ni sebab selalunya buah ni banyak kat kawasan utara jer..  Kali ni aku nak bagi resepi Kari Buah Gelinjau Bersama Udang.. pehh.. Terangkat n sedappp..!!

Ini lah rupa buah gelinjau muda.. Kalau buahnya masak ranum warna merah..

Close up sikit
Mula-mula belah dua buah gelinjau nie..
Inilah rupanya bila dah dibelah dua..
Selaput kat dalam buah kena buang..
Ini bijinya..
Ini setelah dibuang selaput..
Rajin anak dara aku menolong..
 Dia memang suka kopek buah gelinjau nie..
Ini setelah selesai proses membuang selaput..
Kalau banyak ni boleh dapat seperiuk jugak..
Kemudian basuh..
Basuh hingga bersih ye..
Bahan untuk menumis..
2 biji bawang merah, 2 ulas bawang putih
1 tangkai daun kari dan 1 sudu halba campur..
Basuh dulu..
  Udang yang telah dibersihkan
Masukkan air dalam periuk, tapi jangan banyak sangat..
Lebih kurang sama paras ngan buah gelinjau ni jerk..
Then rebus buah gelinjau nie..
Biar mendidih lebih kurang 8 or 10 minit..
 Bila dah mendidih dan biji gelinjau dah empuk,
Masukkan serbuk kari ikan or udang lebih kurang 4 sudu besar..
Then masukkan juga santan 1 biji..
Kacau biar serbuk kari rata..
Biar sampai santan mendidih.. Api jangan la kuat sangat..
Kemudian tumiskan bawang merah, bawang putih, daun kari & halba campur..
Setelah garing, masukkan ke dalam periuk gelinjau yang tengah mendidih tadi..
(Tumis darat)
Masukkan pula udang..
Kacau lagi.. Setelah mendidih dan udang masak bolehlah tutup api..
Dah pun siapppp..!!
Pastu cedok jer dalam mangkuk.. !!
Slrruuppp.. Memang bisa membuka selera..
So cubalah ye.. Kalau tak rugi..
Inilah dia rupa pokok buah belinjau or gelinjau..
Ini pokok kat depan rumah kami..
Pucuknya boleh dibuat sayur air or masak lemak..
Laaagiii sedapppp..!!!



1 ulasan: